#ambitie2020

,

Vandaag, donderdag 30 januari, sta ik samen met Rik op de nieuwjaarsreceptie van MVO Nederland op het Plein der Ambitie. Rik is meubelmaker. Zijn bedrijf heet Herso, zijn motto is MADE/LOOSBROEK. In Loosbroek heeft Rik een enorme werkplaats. Ik krijg daar zo’n lekker ‘Grolsch Kornuit -gevoel’: een ruige plek waar stoere mannen een mooi product maken.
En een mooi product is het. Van rest- en afvalhout maakt Rik prachtige tafels.
Vandaag staan we hier samen. We delen namelijk een #ambitie2020: een wereld zonder uitval en zonder afval.

Roaring Twenties, it’s time to shake things up a bit

Als we het verschil willen maken zullen we écht de paradigma’s van vandaag los moeten laten. Rik doet dat al door afval als grondstof te gebruiken. Een ander prachtig voorbeeld is Fair Phone. Zij hebben voorafgaand aan productie, zonder zeker te weten dat het zou lukken, hun smartphones al verkocht, 25.000 stuks! Zo konden zij zonder bemoeienis van buitenaf (lees: investeerder) hun droom verwezenlijken: een smartphone maken die door de hele keten eerlijk is.  

Als dit met een telefoon kan, kan het met andere producten ook. Fair Phone is er nog niet, maar ze hebben wel de eerste stappen gezet. Om in 2020 trots terug te kunnen kijken op vandaag, stel ik me ten doel om gebruikers van kantoor- en leeromgevingen ook deze stappen te laten zetten. Bewust zijn van wat je doet en wilt doen, weten wat je daarvoor nodig hebt en kiezen voor eerlijke kwaliteitsproducten (al dan niet met sporen van ervaring).